Cloudoplossingen winnen bedrijven in Wallonië

Door de recente digitale versnelling werkt ongeveer 10% van de Waalse KMO's volledig in een cloudomgeving.

post-image-3
De digitalisering van het mkb in het zuiden van het land is het afgelopen jaar versneld als gevolg van de gezondheidscrisis, zo blijkt uit een studie van softwarebedrijf Exact Software,
Deze trend, die wordt weerspiegeld in de tweejaarlijkse kmo-barometer van Exact, komt tot uiting in het feit dat Waalse kmo's regelmatiger een beroep doen op cloudoplossingen omdat die veiliger zijn dan andere middelen om gegevens op te slaan. 

De voordelen van werken in de public cloud zijn talrijk, wat verklaart waarom 10% van de Waalse KMO's nu volledig in een public cloud-omgeving werkt. "24% van hen ziet hierin een belang omdat het hen in staat stelt bij gevaren van buitenaf (pandemie, overstromingen, enz.) zonder onderbreking te blijven werken.  De twee andere belangrijke redenen (voor 21% van de kleine en middelgrote ondernemingen) zijn dat het een veilige oplossing is en dat de initiële investering minimaal is," aldus de Exact-studie.

"De Waalse KMO's werden het afgelopen jaar geconfronteerd met uitzonderlijke omstandigheden! Alle bedrijven die al over cloudoplossingen beschikten, konden hun bedrijfsactiviteiten voortzetten zonder onderbreking om technische redenen. Cloud-gebaseerde oplossingen maken het onder meer mogelijk om gegevens te bewaren en de organisatie te laten voortbestaan," analyseert Sigrid Jansegers, Sales Director voor Exact België, deze trend.

Daarnaast is de rol van wederverkopers van publieke cloud-oplossingen de afgelopen jaren belangrijk geworden. Zij geven KMO's vertrouwen en adviseren hen over de juiste keuze van software en platform. 
Maar er zijn nog steeds obstakels voor de migratie van bedrijven naar de cloud. En de belangrijkste daarvan is de angst voor een cyberaanval. Een ander obstakel is volgens de Exact-barometer de IT-omgeving, die niet altijd geschikt is. Twee van de drie Waalse KMO's zeggen dat de IT-omgeving flexibeler moet worden om veranderingen sneller te kunnen doorvoeren. Dit vergt een investering die niet altijd haalbaar is in de nasleep van de Covid-crisis.

Sigrid Jansegers concludeert: "Ondanks deze obstakels kunnen we zien dat er in het zuiden van het land veranderingen aan de gang zijn. Wallonië is begonnen met een lichte vertraging ten opzichte van Vlaanderen, maar het is onwaarschijnlijk dat die vertraging zal oplopen. De wederverkopers van cloud-oplossingen, die vaak het vertrouwen van het mkb genieten, hebben een grote rol gespeeld in deze versnelling voor bedrijven. 
 
Show More
Back to top button
Close
Close