Gereviseerde smartphones: een oplossing voor het wereldwijde tekort aan halfgeleiders

De druk op nieuwe smartphonevoorraden zou consumenten er wel eens toe kunnen dwingen duurzamere oplossingen te kiezen. Gereviseerde apparaten zijn in opkomst als oplossing voor het wereldwijde tekort aan halfgeleiders.

post-image-3
Naar verwachting zullen de smartphoneverkopen van Apple's winkels dit jaar fors dalen, met naar schatting 10 miljoen minder toestellen dan verwacht. 
Dit is een teken van de halfgeleidercrisis die onder meer de elektronicasector treft. Dit tekort kan betekenen dat consumenten langer moeten wachten op een nieuwe smartphone. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de prijzen voortdurend stijgen. 

De specialist in opgeknapte iPhones, Swappie, verwacht dat meer consumenten zich zullen wenden tot het kopen van tweedehands smartphones.

Dit komt doordat de auto- en de elektronicasector nu met elkaar concurreren om halfgeleiders, waaraan een tekort is ontstaan door de samenloop van verschillende economische crises.

Volgens onderzoeksbureau Catalys is de totale verkoop van smartphones in het tweede kwartaal met 6% j-o-j gedaald als gevolg van een tekort aan onderdelen.
Tegelijkertijd worden tweedehands telefoons steeds populairder. Verwacht wordt dat de markt in de komende jaren met 12,5% per jaar zal groeien.

Dit is een zorgwekkende situatie voor detailhandelaren in de aanloop naar "Black Friday" en "Cyber Monday", wanneer elektronische gadgets traditioneel de meest gekochte producten zijn. Vooral omdat professionals niet verwachten dat de situatie zich zal herstellen vóór ten minste medio 2022.

"Dit is een opeenstapeling van ongunstige omstandigheden die zich voordoen net nu de consumenten de meeste aankopen doen ter voorbereiding van de komende feestdagen. Futuristen waarschuwden vijftig jaar geleden al voor dergelijke gebeurtenissen en zeiden dat we op een dag geen hulpbronnen meer zouden hebben. Hoewel ze het vooral over olie hadden, vormt een tekort aan verschillende zeldzame metalen en hun componenten ook een bedreiging voor de productie van apparaten die essentieel zijn voor communicatie," zegt Janne Korpela, Country Manager van Swappie. Swappie is een platform voor het opknappen en verkopen van opgeknapte iPhones.
Zij voegt daaraan toe: "De levenscyclus van een smartphone kan worden verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Dit is wat we doen met tweedehands iPhones in onze technologiecentra. Wij denken dat we door de crisis in de toekomst een geleidelijke verandering in het gebruiksgedrag van smartphones zullen zien," voorspelt Janne Korpela.

Voor Counterpoint Research bestaat er nu geen twijfel meer over dat de waarde van de markt voor tweedehands smartphones vorig jaar met 4% is gegroeid en dit jaar naar verwachting nog sneller zal groeien.

Met een omzet van 98 miljoen euro in 2020, tegenover 31 miljoen euro een jaar eerder, is Swappie een van de snelst groeiende startups in Europa. 
 
Show More
Back to top button
Close
Close