De openbare besturen onder digitale druk

De digitale transformatie vindt plaats bij vier van de vijf overheidsinstanties, zo blijkt uit een nieuwe studie. Maar het gebrek aan visie verhindert de overheidsdiensten om verder te gaan in de digitalisering van de administraties. Een analyse.

post-image-3

Een onderzoek in opdracht van SaaS-opslagbedrijf Pure Storage, uitgevoerd bij meer dan 500 IT-managers van Europese openbare instellingen, geeft aan dat overheidsdiensten de opportuniteit van de huidige pandemie aangrijpen om hun transformatie te versnellen en hun IT-infrastructuur te innoveren.

Terwijl meer dan de helft van de IT-managers in Europese regeringen in 2019 aangaf dat ze hun ICT-infrastructuur binnen twee jaar zouden herzien, benadrukt de nieuwe studie dat nu 83% van mening is dat de pandemie deze behoefte nog dringender gemaakt heeft dan voorheen.

Slechts 8% van de ondervraagden meent "goed voorbereid te zijn op de problemen in verband met COVID-19, met een exponentiële vraag naar nieuwe diensten en middelen zoals infrastructuur voor toegang op afstand (83%) of nieuwe toepassingen om het werk tijdens de lockdown te kunnen verderzetten".

Uit het onderzoek blijkt ook dat de crisis voor veel stress gezorgd heeft bij de IT-verantwoordelijken: 72% van hen getuigt van een grotere druk om bedrijfsmodellen aan te passen.

Maar de IT-verantwoordelijken menen toch dat er nog steeds veel obstakels blijven voor hun digitale transformatie, vooral door verouderende technologieën en beveiliging. Volgens hen leidt oudere apparatuur tot hogere operationele kosten (87%), minder efficiëntie (80%) en lagere operationele flexibiliteit (82%).

Bovendien vindt meer dan de helft van de ondervraagden (59%) hun investeringen in infrastructuurbeveiliging onvoldoende voor een complete IT-beveiliging.

Maar het is waarschijnlijk het absolute gebrek aan visie om diensten verder te digitaliseren dat massaal aangeklaagd wordt door een derde van de respondenten (34%).

De Europese IT-verantwoordelijken zijn ervan overtuigd dat ze flexibeler moeten omgaan met technologie en prioriteit moeten geven aan investeringen. Een aanzienlijke meerderheid van de ondervraagden (71%) vindt dat ze technologie creatiever dan ooit zouden moeten gebruiken, om meer kunnen doen met minder middelen. Twee derde van hen (66%) zegt dat agile methodologieën en design thinking tegenwoordig belangrijker zijn dan ze vóór de pandemie waren.

De studie concludeert tot slot dat Europese overheidsfunctionarissen van plan zijn om de komende twee jaar te investeren in beveiliging en risk management (73%), technologie voor telewerken (60%) en clouddiensten (63%). In de afgelopen zes maanden zijn digitale transformatieprojecten vooruit gegaan voor meer dan een derde van de ondervraagden (36%).

"Dit kalenderjaar was een echte stresstest voor de IT-verantwoordelijken in de publieke sector", zegt Theo Van Teylingen, directeur Benelux bij Pure Storage. Zelfs al erkent hij dat  de IT-infrastructuren helaas nog steeds te rigide zijn en niet geschikt voor het huidige tijdperk.

Show More
Back to top button
Close
Close