Dreigingen in de cloud stijgen explosief

Parallel met de huidige sterke stijging van het telewerken wijst een rapport op een explosieve groei van nieuwe online dreigingen. Een analyse.

post-image-3

Uit een nieuw rapport (Cloud and Threat), gepubliceerd door Netskope, specialist in cloud-beveiliging, blijkt een grondige wijziging in het gedrag van de gebruikers en een stijging van het risico op hacking.

De COVID-19 pandemie heeft het telewerken doen toenemen, waardoor er meer dan het dubbel aantal mensen buiten het kantoor werkt, vermits 64% van de medewerkers nu op afstand werkt. Deze stijging van het telewerken gaat gepaard met een stijging van 80% in het gebruik van samenwerkingstools, vermits de medewerkers trachten in contact te blijven met hun collega`s. Bovendien is het aantal cloud-toepassingen, die in het gemiddeld bedrijf gebruikt worden, tot meer dan 7.000 gestegen bij de grootste bedrijven.

Concreet stelt het rapport -op basis van anonieme gegevens afkomstig van miljoenen gebruikers wereldwijd- "een stijging met 148% vast van het aantal telewerkers omwille van de COVID-19 pandemie, wat op zijn beurt leidt tot een stijging met 161% van de bezoeken aan apps en websites met een hoog risico". Het persoonlijk gebruik van professionele tools is in diezelfde periode ook bijna verdubbeld.

"De brutale overgang naar telewerken heeft in 2020 een schokgolf gejaagd doorheen de bedrijven", zo verklaart Ray Canzanese, directeur research naar dreigingen bij Netskope. Het rapport legt dit verhoogd risico uit door het feit dat "de werknemers hun werkcomputers, -smartphones of -tablets gebruiken voor persoonlijke redenen".

Het rapport besluit: "De bedrijven moeten dit probleem bij de horens pakken, door prioriteit te geven aan bescherming tegen cyberdreigingen en een beveiligde toegang tot de cloud en het web te verzekeren, door methodes zoals sterke authenticatie en toegangscontrole, de bescherming van data en tegen dreigingen, evenals ZeroTrust netwerktoegang tot privé-toepassingen in de datacenters en de publieke clouddiensten".

Show More
Back to top button
Close
Close