Van de ene pandemie naar de andere

De Covid-19 gezondheidscrisis heeft de Belgische bedrijven ertoe gebracht om massaal over te schakelen op telewerken en tools in de cloud. De keerzijde van de medaille: zij worden nu slachtoffer van een nieuwe pandemie met betrekking tot cybersecurity. Een analyse.

post-image-3

Volgens het Sophos-rapport "The State of Cloud Security 2020" heeft in 2019 niet minder dan 68% van de Belgische bedrijven een beveiligingsincident ervaren in de publieke cloud, onder de vorm van een aanval met ransomware of malware (66%), een gegevenslek (21%), hacking van de account (21%) of cryptojacking (26%). Een heuse cybersecurity-pandemie, die de coronacrisis trouwens nog heeft aangewakkerd.

Volgens het onderzoek lopen de bedrijven die multicloud-omgevingen gebruiken 50% meer risico om slachtoffer te worden van een dergelijk incident, dan wanneer er een unieke cloud aanwezig is.

Toch, zo beklemtoont Sophos, kennen de Europeanen het laagste percentage beveiligingsincidenten in de cloud, dankzij de General Data Protection Regulation (GDPR), die ertoe bijdraagt om de bedrijven tegen cyberaanvallen te beschermen. Daarentegen is de situatie het slechtst in India, waar 93% van de bedrijven verleden jaar aangevallen werd.

"Het is geen verrassing dat ransomware een van de cybermisdaden is die het vaakst in de publieke cloud gesignaleerd worden. De meest effectieve ransomware-aanvallen richten zich op data die in de publieke cloud bewaard worden, zo blijkt uit de State of Ransomware 2020, en de daders ontwikkelen hun methode dusdanig dat zij zich op cloud-omgevingen richten om daar essentiële infrastructuren lam te leggen en hun kans om een losgeld te incasseren te verhogen", aldus Chester Wisniewski, onderzoeker bij Sophos.

En hij vervolgt: "de recente stijging in het telewerken motiveert de cybercriminelen nog meer om cloud-infrastructuren die nu meer dan ooit noodzakelijk zijn, te neutraliseren".

Show More
Back to top button
Close
Close