Nieuwe opleiding tot expert in cybersecurity, gebaseerd op het `potentieel` van de kandidaat

De provider van IT-diensten Fujitsu heeft in samenwerking met drie openbare instellingen de eerste opleiding in cybersecurity georganiseerd die bestemd is voor Brusselse werkzoekenden. Door zich te baseren op een toch wel ongewone selectieformule! Een woordje uitleg.

post-image-3

De private en openbare sector hebben beslist om in Brussel de krachten te bundelen en om opleidingen te verzekeren en jobs te creëren op het gebied van cybersecurity. Hierbijleggen de vier partners (Fujitsu, Evoliris, Actiris en Bruxelles Formation) de nadruk op de opleiding van kandidaten eerder in functie van hun potentieel, dan op basis van hun kwalificaties. Een formule die resoluut toekomstgericht is!

Het project gaat immers uit van een verontrustende vaststelling: in de volgende jaren zal het voor de bedrijven steeds moeilijker worden om kandidaten te vinden met het juiste profiel. Uit een onderzoek van Agoria blijkt dat bij een ongewijzigd beleid België in 2030 maar liefst 584.000 niet ingevulde vacatures zal tellen. En de IT-sector zal bijzonder hard getroffen worden.

De werknemers zullen hun competenties moeten verbeteren en de sector zal vele profielen in dienst moeten nemen om aan die groeiende behoefte het hoofd te bieden. Minstens 18% extra werknemers zal nodig zijn in deze sector. Hiermee wordt cybersecurity een van de belangrijkste bezorgdheden van de bedrijven en is het beroep van cybersecurity-expert meer gewild dan ooit.

In het Brussels gewest heeft Fujitsu zich vereend met Actiris, Bruxelles Formation en Evoliris om een ad hoc opleiding aan te bieden. Op het terrein werden 140 kandidaturen ingediend, waarvan 49 ontvankelijk verklaard werden, niet op basis van de kwalificaties van de kandidaten maar van hun potentieel.

De enige vereisten waren het bezit van een diploma hoger secundair onderwijs en voldoende kennis van het Engels. Uiteindelijk hebben 12 personen de opleiding volbracht en de meesten daarvan werden door Fujitsu of een van haar partners in dienst genomen.

"Er is een mentaliteitswijziging nodig om anders te rekruteren. De bedrijven vinden geen talenten meer om zich te ontwikkelen en te innoveren, terwijl de kandidaten met een hoog potentieel zonder job blijven zitten en hun zelfvertrouwen verliezen. De banen die over vijf jaar gezocht zullen worden bestaan vandaag niet eens. HR moet dringend haar strategie veranderen", aldus Alain Rasschaert, Head of Enterprise & Cyber Security Fujitsu Belux en Frankrijk.

"Het is steeds minder vaak dat men meteen de juiste kandidaat vindt, creëer die dan samen met ons!", zegt Grégor Chapelle van zijn kant, Algemeen Directeur van Actiris.

Het is inderdaad waarschijnlijk dat de meeste kandidaten voor de opleiding in cybersecurity bij een traditioneel rekruteringsproces niet weerhouden geweest zouden zijn voor een hooggekwalificeerde IT-baan. Zo was een van de geselecteerde kandidaten een verwarmingstechnicus maar werd hij als getalenteerd beschouwd, in het bezit van alle vereiste kwaliteiten om een goede expert in cybersecurity te worden.

Michael Verveckken, MD Fujitsu Belgium besluit: "Onze sector lijdt enorm onder de schaarste aan competenties. In plaats van op een oplossing te wachten heeft Fujitsu het voortouw genomen ondanks interne twijfel over de mogelijkheid om niet-gekwalificeerde personen om te vormen tot experten in IT-beveiliging. Dat vraagt tijd, maar wij zien vandaag de voordelen van het opleiden van jongeren, die begeleid worden door ervaren werknemers van Fujitsu. Wij zijn dan ook van plan om in 2020 een tweede dergelijke opleiding te organiseren."

Show More
Back to top button
Close
Close