De impact van de Brexit op de Belgische bedrijven

Niet minder dan 150 Belgische bedrijven zouden de boeken dichtdoen bij een harde Brexit. De sectoren textiel, transport en chemie zouden in het bijzonder getroffen worden.

post-image-3

Indien de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er niet in slagen om tot een akkoord te komen over de Brexit, dan dreigt het aantal faillissementen in heel Europa te stijgen, zo meent het laatste rapport van kredietverzekeraar Atradius.

In het Verenigd Koninkrijk zou het aantal betrokken bedrijven met 14% stijgen.  België behoort ook tot de landen die potentieel het zwaarst getroffen zouden worden, met een stijging van het verwachte aantal faillissementen met 1,5%. In totaal zouden 150 Belgische bedrijven rechtstreeks bedreigd zijn door een harde Brexit.

Buiten België zouden Ierland, Nederland, Denemarken en uiteraard het Verenigd Koninkrijk de landen zijn die het hardst getroffen worden bij een "no-deal" scenario. Naast de rechtstreekse impact van de Brexit op de economie van de betrokken landen, zou het BBP met 0,03% dalen bij een harde Brexit - het aantal faillissementen zou ook moeten stijgen, terwijl dat al jaren aan het dalen is.

Achter dit cijfer zitten echter grote verschillen verscholen naargelang de sector. De sectoren textiel, transport en chemie zouden het meest gevaar lopen bij een harde Brexit. In de voorbije 12 maanden gingen iets minder dan 10.000 bedrijven failliet in België, volgens de cijfers van Statbel, het Belgisch bureau voor de statistiek. Een stijging met 1,5% zou neerkomen op 150 extra Belgische faillissementen bij een harde Brexit in 2019

 

Show More
Back to top button
Close
Close