Hoe innovatieve start-ups een bedreiging vormen voor de Belgische bedrijven

Niet minder dan 4 Belgische bedrijven op 10 vrezen te verdwijnen omwille van de nieuwe innovatieve spelers. De digitale achterstand ligt aan de bron van deze dreiging. Een analyse.

post-image-3

In België is amper 3% van de bedrijven een voortrekker op digitaal gebied, zo schat het laatste "Dell Technologies Digital Transformation Index" onderzoek. De meeste ondervraagden (56%) bevestigen zwak te staan in het nemen van digitale initiatieven of bij het uittrekken van investeringen door hun bedrijf.

Het is dan ook niet verwonderlijk te horen dat meer dan vier Belgische bedrijfsleiders op tien (42%) vrezen dat hun organisatie in de volgende vijf jaar niet langer kan beantwoorden aan de steeds veranderende verwachtingen van hun klanten. Erger nog, 39% van de respondenten meent zelfs dat zij op middellange termijn overklast zullen worden.

Bekijkt men dit gedetailleerd, dan is van de 100 ondervraagde Belgische bedrijven 3% te beschouwen als "digitale koploper" (digital leader), waar de digitale transformatie (in alle mogelijke vormen) integraal deel geworden is van hun DNA. Terwijl 15% beschouwd wordt als "digital adopters", vermits zij beschikken over een gerijpt digitaal plan en zij overgaan tot investeringen en innovaties. Het onderzoek meent dat 26% van de ondervraagde bedrijven "digitale beoordelaars" (digital evaluators) is, die voorzichtiger zijn en geleidelijk evolueren naar een digitale transformatie, met plannen voor toekomstige investeringen.

Tot slot wordt 37% van de ondervraagde organisaties bestempeld als "digitale volgers" (digital followers), omdat zij slechts weinig investeringen in het digitale realiseren, zelfs al beginnen zij plannen uit te werken. Wat de "digitale achterblijvers" betreft, die zijn goed voor 19% van de ondervraagden: bedrijven zonder digitaal project, die een beperkt aantal initiatieven en investeringen hebben.

De DT Index, uitgewerkt in samenwerking met Intel, maakt de balans op van de vooruitgang die geboekt wordt door middelgrote en grote bedrijven op vlak van digitale transformatie; de index onderzoekt de digitale verwachtingen en zorgen van bedrijfsleiders.

Show More
Back to top button
Close
Close