Contactloos betalen geraakt van de grond in België

Bijna 1 betaling op 2 geschiedt voortaan contactloos in Europa. In België is het aandeel van de elektronische betalingen via de NFC-technologie beduidend lager. Maar de groei ervan is wel een van de sterkste van het continent, met een percentage van +363%. Een analyse.

post-image-3

De recente lancering van het eerste uurwerk waarmee men in België contactloze betalingen kan verrichten, zou een duwtje in de rug moeten betekenen voor het gebruik van de technologie, die momenteel goed is voor 4% van de op het netwerk geregistreerde betalingen.

In Europa is het aandeel bijna één transactie op twee (47%), zo blijkt uit een onderzoek dat Mastercard uitvoerde. In België is volgens de schattingen van Mastercard 38% van de debetkaarten en 85% van de terminals nu uitgerust met NFC-technologie. In een jaar tijd is de contactloze betaling in ons land met 363% gegroeid. Een prestatie die echter nog niet toelaat om onze achterstand op onze Europese buren in te halen.

In Europa zijn de onbetwistbare kampioenen van contactloze betalingen de landen van het Oosten, waarbij de Tsjechische Republiek klimt tot kampioen in alle categorieën met 93% van de transacties in de winkel die contactloos uitgevoerd worden. Daarachter volgen de Georgiërs, Polen en Hongaren, waar de technologie resp. 89%, 83% en 82% van alle transacties in de verkooppunten vertegenwoordigt.

Frankrijk van zijn kant noteert 25% van de transacties in de winkel als contactloos. Nederland verdubbelt dit cijfer (51%) en overstijgt daarmee het Europees gemiddelde (47%). Een ander interessant gegeven: 44% van de contactloze betalingen in Nederland wordt uitgevoerd voor bedragen lager dan €10, tegenover slechts 25% in België.

Ondanks de groei van de contactloze betaling in België, is het interessant om te noteren dat deze cijfers nog niet representatief zijn voor de consumptiegewoonten van de Belgen, wat wel het geval is in Nederland. De Nederlanders gebruiken immers contactloze betaling vooral om boodschappen te doen (76%), tolwegen betalen en benzinestations komen pas op de tweede plaats met 11% van de draadloze transacties.

In België speelt ook de perceptie van de gebruikers tegenover de veiligheid van de contactloze betaling een essentiële rol. Heel wat mythes zijn er de laatste jaren ontstaan, zoals de vrees dat iemand een transactie zou kunnen uitvoeren zonder uw toestemming, door gewoon een betaalterminal dichtbij te brengen.

De Belg heeft weliswaar nog niet de reflex om contactloos met zijn bankkaart te betalen, maar de trein van de tokenisation is toch definitief vertrokken in ons land. De recente lancering van het eerste uurwerk waarmee men betalingen kan doen maakt van België immers een pionier in Europa. Deze innovatie is, net als elk ander connected betaaltoestel, totaal veilig dankzij de tokenisation, een technologie waarmee het mogelijk is om het kaartnummer van de gebruikers onder alle omstandigheden te beschermen.

"Door de bankkaart te koppelen aan zijn connected toestel, digitaliseert de gebruiker zijn bankkaart en creëert hij hiermee een uniek virtueel `token` (een equivalent van een code). Tijdens een transactie is het deze token die naar de bank van de koper gaat, en niet de persoonlijke gegevens met betrekking tot de kaart van de gebruiker. Dankzij deze technologie hebben de handelaar of diens bank nooit toegang tot het reële bankkaartnummer van de houder, wat het uiterst veilig maakt", legt Henri Dewaerheijd uit.

Het onderzoek meent tot slot dat de meeste gebruikers tegen 2020 op deze wijze zullen betalen bij de winkelier.
 

Show More
Back to top button
Close
Close