Nokia Bell Labs en Jasna Rok sluiten partnership voor het ontwerpen van innovatieve 'slimme' kleding

Jasna Rok, start-up bij accelerator Start it @kbc, en Nokia Bell Labs maken vandaag een nieuw partnership bekend tussen Jasna Rokegem, een Belgische FashionTech-designer, en de wetenschappers van Nokia Bell Labs om de mogelijkheden van artistieke expressie en technische innovatie uit te breiden voor de toekomst van draagbare items.

post-image-3

Nokia Bell Labs kan terugblikken op een lange en opmerkelijke geschiedenis van ondersteuning van het creëren en het produceren van nieuwe kunst door het aanwenden van de interne technologische expertise en innovatie. Het begon meer dan 50 jaar geleden met het baanbrekende project E.A.T. (Experiments in Art and Technology, experimenten in kunst en technologie) dat op touw werd gezet door twee ingenieurs van Bell Labs, Billy Klüver en Fred Waldhauer, en de twee kunstenaars Robert Rauschenberg en Robert Whitman. Deze unieke samenwerking streefde naar het cultiveren van een zinvolle uitwisseling tussen werkgebieden en naar het bestuderen van de menselijke natuur aan het begin van het elektronische tijdperk.

Jasna Rokegem - een bekroonde, jonge en energieke voortrekster die innovatieve mode combineert met spitstechnologie - stichtte Jasna Rok, de eerste FashionTech-designstudio van België. De studio werd in het leven geroepen om geavanceerde technologieën te verzoenen met interactieve mode en doet dit ook door samen te werken met technologie partners over de hele wereld. Jasna Rokegem gaat in zee met de wetenschappers van Nokia Bell Labs die haar adviseren en samen met haar werken aan 'slimme kleding' die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.

 

Deze slimme kleding zal werken als een intelligente en modieuze extra huid die de drager ervan omhult met een intieme en uitgebreide perceptie van zichzelf (gezondheid, emoties, gedachten), de mensen, de dingen, de wereld en andere communicerende kledingstukken. Alle fysieke zintuigen zoals haptische en tactiele interfaces worden onderzocht om nieuwe manieren van communiceren te ontwikkelen, waarbij bijvoorbeeld aanwezigheid-op-afstand door aanraking kan worden uitgedrukt en de persoonlijke, contextgebonden toestand en zelfs de fysiologie, kan worden verstuurd naar een andere verwijderde persoon, een plaats of een aanbieder van geavanceerde menselijke-digitale diensten. De kleding vormt een symbiotische huid die wordt gebruikt als hoofdinterface met de cyber-fysieke wereld en zodoende een nieuwe soort zenuwcel toevoegt aan de menselijke ervaring.

 

 

Show More
Back to top button
Close
Close