Harmonieuze oplossingen voor uitdagingen betreffende IT-infrastructuur

Voor de goede werking van een serverruimte of of een datacenter zijn de vernatwoordelijken het er allemaal wel over eens: IT-services worden elke dag opnieuw geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Het komt er op aan om te kiezen voor de juiste infrastructuur, aldus Mattieu Terlouw, Benelux Sales Manager voor Eaton en de beste IT-infrastructuur bestaat uit elementen die niet alleen afzonderlijk zijn geoptimaliseerd maar vooral ook harmonieus met elkaar samenwerken.

post-image-3

IT-installaties zijn er echter in alle soorten en maten: van kleine computerruimtes met een rack en een handvol servers, tot universele en dedicated datacenters van honderden tot duizenden vierkante meters. Toch zijn de bedrijfsbehoeftes voor al deze installaties vergelijkbaar. Ze hebben allen een geoptimaliseerde facaliteit nodig met een maximale betrouwbaarheid.

 

Zodra we hier wat dieper op ingaan, merken we dat bedrijven constant op zoek zijn naar manieren om de energie-efficiëntie te verhogen zonder aan uptime in te boeten. Ze zoeken naar flexibele oplossingen met hieraan gekoppelde schaalbaarheid, en naar snellere implementatietijden. Vooral dit laatste heeft te maken met een snellere time-to-market voor datacenter operators en een snellere beschikbaarheid voor zakelijke IT-services.

 

Het is een enorme opgave om efficiënt aan deze vereisten tegemoet te kunnen komen en waarbij de omvang van deze uitdagingen wordt alleen maar groter. Wat gisteren operationeel efficient was, is volgens de hedendaagse normen eerder middelmatig, en ondanks de grote vooruitgang in de sector, neemt de druk naar nog meer efficiëntie alsmaar toe. Hetzelfde geldt voor betrouwbaarheid en weerbaarheid: genoeg is nooit goed genoeg! Toch zijn er in vele gevallen steeds minder middelen beschikbaar om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

 

Hoe kunnen we het dus nog beter doen? Het antwoord ligt in de IT-infrastructuur. Het is vooral de infrastructuur die de efficiëntie, de weerbaarheid en de flexibiliteit van een IT-installatie bepaalt. Als de infrastructuur goed is, kunnen de belangrijkste uitdagingen waar we het hierboven over hadden, vanzelf worden opgelost.

 

Dit leidt natuurlijk naar de vraag: “Wat is dan een goede infrastructuur?” De details variëren per toepassing, maar een goede infrastructuur wordt, kort samengevat, bepaald door high-performance elementen die op harmonieuze wijze met elkaar samenwerken.

 

Verderop in dit artikel bekijken we een aantal belangrijke infrastructuurelementen – zoals de laagspanningsdistributiesystemen, UPS-systemen, Air-flow management en racks – om richtlijnen te verstrekken over de juiste keuze, maar laten we allereerst bespreken waarom een harmonieuze werking van deze verschillende elementen zo belangrijk is. Harmonie wordt het gemakkelijkst bereikt door een leverancier te kiezen die een volledige infrastructuuroplossing kan aanbieden, voor zowel de white space als de

brown space, en die deze alomvattende benadering kan toepassen vanaf de binnenkomst van het energienetwerk tot de outlet van een Rack PDU.

Het heeft onmiskenbaar grote voordelen om altijd met dezelfde leverancier te werken. Ten eerste optimaliseer je zo de ontwikkelingsvereisten omdat alle elementen afkomstig zijn van dezelfde leverancier en per definitie zijn ontworpen om met elkaar samen te werken. Zo worden compatibiliteits problemen vermeden en wordt er een efficiënte onderlinge werking gegarandeerd. Dit betekent een snellere implementatie en kortere tijd tot inbedrijfstelling, en kan men dus sneller operationeel of beschikbaar zijn.

 

Mochten er problemen ontstaan, dan hoeft er niet gediscussieerd te worden over de verantwoordelijkheid, wat dikwijls de oorzaak is voor vertraging en onverwachte kosten. Er is maar één contactpersoon die voor een oplossing moet zorgen. Bovendien ziet een bedrijf dat de volledige infrastructuur voor een project aanbiedt ‘het volledige plaatje’ en is het in vele gevallen in staat om interessante ideeën naar voren te brengen. Dit is onmogelijk voor bedrijven die slechts gedeeltelijke infrastructuuroplossingen aanbieden. De beste leveranciers, diegenen die in staat zijn om een omvattend ontwerp en goede project managemebnt aan te bieden, kiezen in de praktijk immers vaak voor een turnkey-pakket tegen een veel lagere kostprijs dan conventionele turnkey-installaties.

 

Dit is natuurlijk allemaal goed en wel voor projecten, zoals nieuwg te bouwen datacenters, waar het engineerings team de mogelijkheid heeft om elk aspect van bijvoorbeeld de stroomvoorziening vast te leggen, van de inkomende lijnen tot de behuizing van de stroom verdelinginrichtingen. Maar wat doet een IT-manager van een kleine of middelgrote onderneming die alleen de inhoud van het racck met IT-apparatuur kan specificeren?

In dergelijke gevallen (en in alle andere gevallen daartussenin) is een harmonieuze samenwerking tussen de infrastructuurelementen nog steeds van cruciaal belang en is het, voor zover mogelijk, een goede strategie om te kiezen voor een leverancier die zoveel mogelijk elementen voor het project kan aanbieden. Dergelijke leveranciers erkennen de noodzaak om infrastructuurelementen van derden in hun eigen systemen te verwerken en zullen eenduidig advies uitbrengen over de manier waarop dit kan worden gerealiseerd.

 

Nu we de voordelen hebben vastgesteld van de keuze – voor zover mogelijk – van een enkele leverancier voor IT-infrastructuurelementen, kunnen we overgaan tot de individuele elementen en in het bijzonder een aantal nieuwe technologieën bespreken waarvan de opdrachtgevers zeker moeten zijn dat ze het hoogst mogelijke niveau van efficiëntie, betrouwbaarheid, flexibiliteit en meerwaarde kunnen bereiken voor hun investering.

 

Laagspannings installaties vormen de basis voor de gehele IT-stroomketen maar krijgen vaak nauwelijks aandacht van IT-professionals. Dit is jammer omdat een ernstige storing in deze installaties r een langdurige uitval van de stroomtoevoer naar de IT-systemen tot gevolg kan hebben. Daarom is een fouttolerant ontwerp met een schakelmogelijkheid tussen alternatieve energiebronnen uiterst wenselijk, vooral in grote installaties. Uitneembare, functionele elementen zijn een groot voordeel omdat ze de mogelijkheid bieden om onderhoud en upgrades uit te voeren zonder onderbrekingen. De installatie moet bovendien zo ontworpen zijn dat deze snel, eenvoudig en op kosten efficiente wijze uitgebreid kan worden om tegemoet te komen aan eventuele toekomstige wijzigingen in de eisen van een laagspannings installatievereisten.

 

Het volgende “key”elelement in de IT-energievoorziening is het UPS-systeem (uninterruptible power supply). De nieuwste UPS-en zijn bijzonder geschikt voor gebruik in cloud- en gevirtualiseerde omgevingen en worden ondersteund door een krachtige powermanagementsoftware die gemakkelijk kan worden geïntegreerd met alle moderne management systemen en virtualiseringspakketten. Dit betekent dat gebruikers de volledige UPS-installatie in alle gevallen volledig kunnen blijven sturen en directe toegang hebben tot gedetailleerde informatie over de status ervan.

 

De laatste jaren zijn er grote sprongen gemaakt in de efficiëntie van UPS-systemen: er zijn nu modellen beschikbaar die voorzien zijn van ESS-technologie (Energy Saver System) en die een efficiëntie tot 99 % kunnen leveren als de stroomkwaliteit van het energienet goed genoeg is. Dit vertaalt zich, vooral bij grote datacenters, in grote besparingen. Niet alleen voor wat betreft de energiekosten, maar ook voor wat betreft de kosten voor koeling. Hierbij moet worden opgemerkt dat ESS de door de UPS geboden bescherming nooit gevaar brengt. Wanneer de stroomkwaliteit achteruitgaat, schakelt de UPS in minder dan twee milliseconden (<2 ms) over naar online modus. Deze overgang is zo snel dat deze zelfs voor de meest gevoelige IT-apparatuur onmerkbaar is.

 

Andere belangrijke voordelen van de nieuwste UPS-en zijn de eenvoudige capaciteitstests om de toestand van de batterijen te controleren én de UPS zonder loadbank te kunnen test bij bijvoorbeeld 100% belasting, hot-sync parallelling, inherente redundantie en een schaalbare infrastructuur die gemakkelijk kan worden aangepast om tegemoet te komen aan toenemende energievereisten.

 

Hoewel dit, in vergelijking met bijvoorbeeld een UPS, eenvoudige elementen kunnen zijn met een technologie die op het eerste gezicht weinig geavanceerd lijkt, spelen racks een belangrijke rol in IT-installaties en zijn deze in feite heel wat technischer van aard dan op het eerste gezicht lijkt. De modernste rack oplissingen bieden bijvoorbeeld een verbeterde Air-flow management om het risico op hot spots, die tot storingen in de IT apparatuur kunnen leiden, te voorkomen. Bovendien kunnen ze voorzien wordem van diverse veiligheidsfuncties zoals een elektronische toegangscontrole. Het vermogen om de optimale layout en densiteit te kunnen aanbieden geeft operators de mogelijkheid om hun infrastructuur en ROI (Return On Investment) te maximaliseren.

 

Racks zijn ook flexibel in configuratie en kunnen, indien nodig, gemakkelijk worden uitgebreid. De beste rack systemen kunnen bovendien volledig gemonteerd,uitgerust, worden geleverd met ePDU’s (Enclosure Power Distribution Units). Door deze optie kan de benodigde tijd om een nieuwe IT-installatie te implementeren of een bestaande installatie uit te breiden in belangrijke mate worden verminderd.

 

Hoewel deze ePDU’s vanuit een globaal oogpunt gezien onbelangrijk lijken, is het zeker de moeite waard om erover na te denken. De nu beschikbare types zijn voorzien van “outlet grips” ,en kunnen worden gebruikt in combinatie met alle standaard IEC-netsnoeren, waardoor een verrassend veel voorkomende oorzaak van het loslaten en loskomen van kabels naar individuele servers kan worden voorkomen. Afhankelijk van het geselecteerde type bieden ePDU’s ook schakelmogelijkheden op afstand aan waardoor uitgevallen servers gemakkelijk opnieuw kunnen worden gestart zonder ze fysiek te moeten resetten. Als extra hulpmiddel kan het stroomverbruik van elke individuele server bovendien nauwkeurig en op betrouwbare wijze worden gemeten voor een efficiënt energiebeheer, efficiënte facturering en eerlijke verdeling van kosten.

 

Samengevat komt het erop neer dat de sleutel tot succes in de uitdagende wereld van IT bij de infrastructuur ligt. Individuele elementen in deze infrastructuur kunnen het best worden aangekocht bij een leverancier met uitgebreide ervaring en een solide reputatie in productbetrouwbaarheid en ondersteuning. Deze elementen moeten ook zijn voorzien van de nieuwste technologie wat vele voordelen biedt in termen van efficiëntie, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Voor zover mogelijk is het zeker de moeite waard om al deze infrastructuurelementen bij dezelfde leverancier aan te schaffen, omdat dit het risico op compatibiliteitsproblemen voorkomt en ervoor zorgt dat alle elementen op een harmonieuze wijze samenwerken.

 

De uitdagingen van de IT-wereld blijven voorlopig nog wel bestaan en zullen eerder toenemen dan verdwijnen. Hopelijk helpen de suggesties in dit artikel u om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

 

Meer informatie over de kwaliteitsoplossingen voor energievoorziening van Eaton kunt u vinden op www.eaton.nl/powerquality. Volg ons op Twitter voor het laatste nieuws via @Eaton_NL of bezoek onze Eaton EMEA LinkedIn company pagina.

Show More
Back to top button
Close
Close