Wat 2016 voor ons in petto heeft op vlak van IT-beveiliging

Het is nu eenmaal een nieuw jaar, en dan houden de IT-specialisten zich bezig met het voorspellen van de toekomst voor de IT-beveiliging. Dit zijn de 5 voorspellingen van BullGuard voor 2016. Pas op, het gaat pijn doen!

post-image-3

Elk jaar brengt een nieuwe reeks uitdagingen op vlak van beveiliging en ook nieuwe bedreigingen. 2016 vormt daarop geen uitzondering, maar volgens beveiligingsexpert BullGuard zal het accent vooral liggen op mobiele toestellen, de bescherming van data en de problemen die de alomtegenwoordigheid van het internet stelt, of dat nu het resultaat is van het groeiend aantal toestellen met een internetverbinding, of van de veralgemening van cloud computing.

De voorspellingen van de IT-expert draaien rond 5 pijlers:

1. Het jaar 2016 zal gekenmerkt worden door steeds massaler wordende aanvallen op smartphones.
De logica is onverbiddelijk: op het tijdstip dat mobiele informatica de norm geworden is, downloaden steeds meer mensen apps, terwijl ook de systemen van de nieuwe generatie voor mobiel betalen terrein winnen (RFID kredietkaarten en mobiele portefeuilles zoals Apple Pay). Hoe meer de mensen er gebruik van maken, hoe meer de hackers erdoor aangetrokken worden. Verwacht voor 2016 dan ook aanvallen op deze betaalplatformen!

2. Het Internet of Things wordt kwetsbaarder
Het IoT schakelt naar een hogere versnelling. Steeds meer dagdagelijkse toestellen zijn met het internet verbonden, of dat nu thermostaten zijn, alarmen, medische toestellen, sloten, tv’s, webcams en zelfs auto’s – allemaal toegankelijk via een app op de smartphone. Een onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat de meesten van deze toestellen gemiddeld 25 zwakke plekken hadden, waaronder niet versleutelde persoonlijke gegevens, een zwak wachtwoord en een slechte softwarebeveiliging. Toestellen met internetverbinding werden al gehackt, onder andere auto’s en medische toestellen. Dit fenomeen zou in de toekomst nog toenemen met een stijging van hacks van geconnecteerde toestellen, die fysieke schade zullen veroorzaken, zelfs verwondingen, als gevolg van een auto-ongeval of een hijack van medische apparatuur.

3. De "ransomware" neemt toe
Op het moment dat men dacht dat de gevaarlijkste varianten (CryptoLocker) uitgeschakeld waren, verschijnt er een nieuwe vorm. De stijging van het aantal ransomwares zou vergezeld moeten gaan van een mogelijke vermindering van Trojan horses. De mensen zijn geen stommeriken meer en wantrouwen deze malware wanneer zij ongewenste mail openen.  De ransomware zelf zal echter toenemen, want zodra de computer besmet is, worden de bestanden van het slachtoffer geblokkeerd. Er is maar één enkele manier om de bestanden terug te kunnen gebruiken, en dat is betalen. Efficiënt!

4. Nieuwe bendes cybercriminelen
Een nieuwe generatie zeer goed georganiseerde bendes is in alle stilte ontstaan. Criminelen zijn weken, zelfs maanden bezig met verkenningsopdrachten vooraleer bedrijven aan te vallen. Deze organisaties werden vanaf het begin ontworpen om zich in cybercriminaliteit te specialiseren; zij hebben een hechte hiërarchie die programmeurs omvat die in hacking gespecialiseerd zijn, verkopers van data en managers, dit alles onder leiding van een hoger kader. En meestal heeft de "chef" geen rechtstreeks contact met de "soldaten" van de bende. Welkom in 2016!

5. De valkuil van cloud computing
De veralgemening van de cloud zal nieuwe kwetsbaarheden en dreigingen veroorzaken omwille van slecht afgebakende grenzen van de cloud. Vooral de publieke clouds zullen kwetsbaar zijn, omdat de aanvallers de cloud kunnen binnendringen en zich daar dan kunnen verplaatsen om doelwitten binnen diezelfde cloud aan te vallen.

De cyberboeven zouden zelfs meer gebruik moeten maken van de middelen die cloud computing biedt (rekenkracht en opslag), om aanvallen te lanceren en de gestolen data te verstoppen vooraleer die naar een anoniemere plek over te brengen. Zij zullen dus uit de cloud kunnen stappen met een simpele muisklik… Wat nieuwe uitdagingen betekent voor de ordehandhavers.

Show More
Back to top button
Close
Close