Een miljard meer: Kaspersky Lab telt cyberdreigingen van afgelopen jaar

Elk jaar evalueren deskundigen van Kaspersky Lab het cyberdreigingsniveau. In 2014 zagen we een aanzienlijke groei van het aantal kwaadaardige aanvallen op computers en mobiele apparaten van gebruikers. Ook werd financiële malware verder ontwikkeld en was er sprake van een verandering in de vectoren van webaanvallen. In 2013 werden de meeste webaanvallen uitgevoerd met behulp van schadelijke web resources afkomstig uit de VS en Rusland, maar in 2014 was Duitsland gastheer voor meer schadelijke sites dan alle andere landen behalve de Verenigde Staten. Nederland handhaafde zich op de derde plaats.

post-image-3

2014 in cijfers:

·       6,2 miljard kwaadaardige aanvallen op computers en mobiele apparaten van gebruikers werden in 2014 geblokkeerd door Kaspersky Labs antivirusproducten, één miljard meer dan in 2013.

·       38% van de gebruikerscomputers was dit jaar ten minste eenmaal doelwit van een webaanval.

·       44% van de webaanvallen die werden geneutraliseerd door Kaspersky Lab-producten werden uitgevoerd met behulp van kwaadaardige web resources in de VS (27,5% van alle aanvallen) en Duitsland (16,6%). Nederland nam met 13,4% de derde plaats in.

·       Pogingen om geld te stelen via online toegang tot bankrekeningen werden geblokkeerd op bijna 2 miljoen gebruikerscomputers.

·       Kaspersky Lab-producten beschermden hun gebruikers gemiddeld tegen 3,9 miljoen internetgebaseerde aanvallen per dag.

·       Kaspersky Labs web antivirus detecteerde ruim 123 miljoen unieke schadelijke objecten: 74% daarvan werd aangetroffen op kwaadaardige URL`s.

·       In totaal blokkeerden Kaspersky Lab-producten 3,7 miljoen pogingen om OS X-gebaseerde computers te infecteren.

·       Een gemiddelde Mac-gebruiker had gedurende het hele jaar te maken met 9 dreigingen.

·       Oplossingen van Kaspersky Lab blokkeerden 1,4 miljoen aanvallen op Android-gebaseerde apparaten, viermaal zo veel als vorig jaar.


Mobiele dreigingen

·       295.500 nieuwe mobiele schadelijke programma`s, 2,8 keer zo veel als in 2013

·       12.100 mobile banking Trojans, 9 keer zo veel als vorig jaar.

·       Bij 53% van de aanvallen waren mobiele Trojans betrokken die het geld van gebruikers op het oog hadden (SMS-Trojans, banking Trojans).

·       19% van de Android-gebruikers (een op de vijf) had het afgelopen jaar minstens eenmaal te maken met een mobiele dreiging.

·       Mobiele malware-aanvallen werden in meer dan 200 landen wereldwijd geregistreerd.



"2011 was het jaar van mobiele malwarevorming, vooral op Android-gebaseerde apparaten; in 2012 werden ze verder ontwikkeld en in 2013 werden ze volwassen. In 2014 concentreerde mobiele malware zich op financiële zaken: het aantal mobile banking Trojans was negen keer groter dan in het voorgaande jaar en het ontwikkelen ervan gaat in een alarmerend tempo door", zegt Roman Unuchek, Senior Mobile Malware Analyst bij Kaspersky Lab.



Financiële dreigingen
De fraudeurs die zijn gespecialiseerd in mobiele financiële malware hebben zich waarschijnlijk laten inspireren door hun ervaren "collega`s" die al jaren geld stelen via personal computers. Zeus blijft de meest wijdverspreide banking Trojan, met ChePro en Lohmys op de tweede en derde plaats. Driekwart van de aanvallen op geld van gebruikers werd uitgevoerd met behulp van banking malware, maar dit vormt niet de enige financiële bedreiging. Diefstal uit Bitcoin-portemonnees was de op een na populairste financiële dreiging (14%). Bitcoin-miningsoftware (10%) is een andere aan de cryptomunt gerelateerde dreiging. Hierbij worden IT-middelen gebruikt voor het genereren van bitcoins.

Maria Garnaeva, Security Expert bij Kaspersky Labs Global Research and Analysis Team, zegt hierover: "Een van de meest effectieve manieren om malware af te leveren op de computers van gebruikers is door misbruik te maken van beveiligingslekken in Oracle Java en in browsers zoals Internet Explorer, Mozilla Firefox, enz. Bovendien blijven cybercriminelen gebruikmaken van exploits voor kwetsbaarheden in Adobe Reader. Deze besmettingstechnieken blijven populair, simpelweg omdat social engineeringtechnieken nog steeds effectief zijn. Elk jaar zien we hoe cybercriminelen steeds inventievere manieren bedenken om hun slachtoffers te lokken. Dit verklaart waarom ontvangers nog steeds bereid zijn om een schijnbaar onschadelijke, vanuit een onbekende bron afkomstige e-mail te lezen en vervolgens bijlagen te openen of links te volgen die hen blootstellen aan schadelijke programma`s."

Show More
Back to top button
Close
Close