Het Internet of Things; dichterbij dan je denkt

In juli 2014 staat het dorpje Boom in Belgie voor de tiende keer weer volledig op z’n kop.

post-image-3
Dan vindt het festival Tomorrowland plaats. In de weekenden van 18,19 en 20 en 25, 26 en 27 juli komen samen zo’n 880.000 mensen uit de hele wereld naar Boom. Dit jaar om bijvoorbeeld te luisteren naar dj-sterren als Carl Cox, Hardwell en Armin van Buuren. Een logistieke organisatie zonder weerga. Fysiek, maar ook digitaal. Want het loopt elk jaar meer storm bij de voorverkoop. In enkele uren worden in februari voorafgaand aan het festival honderdduizenden tickets verkocht. Een datatransmissie van epische proporties.
Fundament
Als je een kaartje voor Tomorrowland bestelt via internet, wil je je geen zorgen maken over de infrastructuur die al die data die we gezamenlijk creëren van A naar B en terug moet. Net als telefoneren: je wilt een gesprek voeren, niet nadenken over datapakketjes die wel of niet overkomen en al dan niet in de juiste volgorde. Je wilt je dus ook geen zorgen maken over de capaciteit van het netwerk. Niemand die zegt, ik verstuur nu maar even geen foto, want het netwerk is overbelast. Beschikbaarheid van netwerken en capaciteit is gemeengoed geworden.
Toch zijn er zorgen bij betrokken. Maar dan voor ICT’ers. Want het versturen van data neemt exponentieel toe. En hoe zorgen we ervoor dat het leidingenstelsel voor datatransport – het netwerk – nu en in de toekomst voldoende capaciteit blijft bieden om die steeds groeiende stroom data goed te verwerken? Uiteraard staat deze vraag hoog op de agenda van bedrijven in de netwerksector. Zij werken ieder binnen hun eigen expertise – variërend van routing tot compressie tot encryptie – aan het vergroten van de capaciteit, zodat we in de toekomst ook verzekerd zijn van betrouwbare en veilige datacommunicatie.
Essentieel
Die inspanningen om capaciteit ook in de toekomst te garanderen, zijn essentieel. We zijn min of meer ongemerkt in een situatie terechtgekomen waarin er geen weg terug is. Er is geen echt alternatief voor als bijvoorbeeld de e-mailvoorziening uitvalt door een netwerkstoring. Dan ligt een organisatie in feite stil. Deze afhankelijkheid is de laatste jaren drastisch toegenomen. Deze problematiek is niet alleen op te lossen door meer en grotere netwerken. Ook intelligentie en netwerken de mogelijkheid bieden om problemen zelf op te lossen als ze zich voordoen, zijn cruciaal. De nieuwe Ethernet Fabrics voorzien hierin en
vormen daardoor de basis voor moderne netwerken.
Aan de consequenties van het Internet of Things ontkomt geen enkele organisatie. Bepaal daarom tijdig of uw netwerk klaar is voor de toekomst. Dit weekend zal dan ook blijken of men bij Tomorrowland klaar is.
Steven de Ruyver, Country Manager Brocade BeLux
Show More
Back to top button
Close
Close