Nikon België: Tier 1 distributie

6 jaar nadat het De Beukelaer verliet om zijn eigen filiaal op te richten in België, heeft Nikon gekozen voor een distributiewijze die erin bestaat om het channel rechtstreeks te bevoorraden en ook sommige professionele foto resellers. Een gesprek met Valérie Pierre, Country Manager, die twee jaar geleden bij het bedrijf kwam, na een tijd bij Sony.

post-image-3

Op basis van de GFK cijfers in België zegt Nikon dat het in het eerste semester de eerste plaats veroverd heeft, voor Canon en Sony, met een marktaandeel qua volume van 28%.

Om de resellers te beheren bevat het plaatselijke team van 15 mensen twee "key accounts", die belast zijn met het bezoeken van centrales (grote retail) en drie account managers die het land doorkruisen om de Media Markt winkels te bezoeken, die een onafhankelijk aankoopbeleid hebben. Twee anderen bezoeken de aankoopgroepen. Het professioneel materiaal (vanaf de D800) wordt rechtstreeks verkocht aan de professionele fotowinkels.

Voor Valérie Pierre is er geen sprake van om terug te keren naar een model dat berust op een verdeler. "Onze klanten waarderen het rechtstreekse contact, dat een opvolging van de bestellingen en levertijden kan verzekeren. En vooral: wij kunnen met hen marketingacties voeren op maat". Dit Tier 1 model is identiek voor de meeste Europese landen. Op enkele uitzonderingen na, in het zuiden: Spanje, Italië en Griekenland werken nog met een verdeler.

Wat wel een knelpunt is, zijn de verkoopsprognoses, die des te moeilijker te maken zijn omdat de cataloog uitgebreid is en elke referentie in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

In hetzelfde gebouw als waar de Brusselse zetel van Nikon gevestigd is, bevindt zich ook het bedrijf Procirep, de plaatselijke hersteldienst van Nikon-toestellen.

"Voor Nikon is België altijd goed gepositioneerd geweest, beweert Valérie Pierre: onze prijzen liggen een beetje lager dan die in Frankrijk, maar lichtjes hoger dan de tarieven die in Nederland toegepast worden, waar er harde concurrentie is".

Sinds kort bestaat er ook een e-shop onder de naam Nikonstore.be. "Het is een vitrine waarin het complete gamma te vinden is, maar waar de officiële prijzen toegepast worden. Men kan er ook een lijst van resellers vinden per postcode en specialiteit". De Belgische Country Manager erkent dat deze rechtstreekse concurrentie niet altijd goed ontvangen werd door het channel, maar dat dit ondertussen gerustgesteld werd.

Voor het Belgisch grondgebied denkt Nikon over voldoende dekking te beschikken, met een zwakkere spreiding tussen Namen en Luxemburg. "Wij zien dat er in de sector een daling is van het aantal resellers. Als Photo Hall (de 80 verkooppunten staan momenteel te koop) al zijn winkels zou moeten sluiten, dan zouden wij ongetwijfeld onze dekking moeten uitbreiden, maar wij doen dat nu al, met de Eldi keten, of door het gamma bij sommige resellers uit te breiden. En wij moeten ons ook nog verbeteren bij de videospecialisten. Vooral omdat wij met de D4, en nu ook de nieuwe D600, over een full HD aanbod beschikken.

Show More
Back to top button
Close
Close