Een nieuwe verdieping en een Europese stuwkracht voor BeCentral

10 000 vierkante meter later kan BeCentral, de Brusselse technologiehub, er prat op gaan dat het zijn doel bereikt heeft: als Europese springplank dienen voor jonge Belgische bedrijven.

post-image-3

Sinds 2017 is BeCentral gevestigd in het gebouw van het centraal station, en de 4e verdieping daarvan werd zopas gerenoveerd. Zo zijn er nu op 10 000 vierkante meter meer dan 70 organisaties, bedrijven en start-ups aanwezig, goed voor in totaal 1800 werknemers en studenten.

Charlène Crespel, CEO van BeCentral, vertelt aan L’Echo: "Sinds 2017 hebben wij een gebouw gerenoveerd dat aan het verkommeren was, om er een zenuwcentrum voor de Tech in België van te maken".

Op de bovenste verdieping vinden wij bedrijven zoals Ada van Proximus, opleidingen van Le Wagon, Fari, een door de ULB en VUB opgerichte entiteit die zich bezighoudt met artificiële intelligentie. In  het huidige stadium heeft BeCentral zijn kritische omvang bereikt en het heeft momenteel geen plannen meer om zijn oppervlakte uit te breiden.

Een impuls voor Europa
De ambities van de hub zijn met de loop der jaren erg geëvolueerd. Vandaag streeft de ruimte ernaar om de aantrekkelijkheid van Brussel te versterken als Europese toegangspoort voor start-ups en scale-ups. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er banden gesmeed werden met andere Europese hubs zoals Maria 01 in Helsinki, Tech Barcelona, H7 in Lyon en de Brusselse campus, wat een optimaal traject weergeeft van het noorden naar het zuiden van Europa.

Een van de doelstellingen is om via dit consortium  jonge bedrijven de kans te bieden op toegang tot nieuwe markten en een internationale financiering.

Het is daarbij niet de bedoeling om te kopiëren wat al ontelbare keren gedaan werd, maar wel om zich te inspireren op goede praktijken van anderen en er zijn eigen specifieke kenmerken aan toe te voegen. Op termijn hoopt Charlène Crespel dat haar project zich zal uitbreiden naar Lissabon of Dublin, met behoud van een fysieke dimensie.

"Het is essentieel dat het vooral fysieke plekken zijn, want in deze virtuele wereld blijft een face-to-face ontmoeting van groot belang", verklaart de CEO van BeCentral.

Momenteel wordt het project met eigen middelen gefinancierd. Het moet als voorbeeld dienen op Europees gebied, en zo vanuit zijn zetel in Brussel zijn impact op het continent versterken.

Back to top button
Close
Close