De groei van AI verontrust de Belgische werknemers

De Belgische werknemers staan terughoudend tegenover de integratie van artificiële intelligentie (AI) in hun bedrijf. Uit een onderzoek van adviesbureau EY blijkt dat 74% van de werknemers in België meent dat de opkomst van AI de behoefte aan personeel zal doen afnemen, een mening die op Europese schaal gedeeld wordt.

post-image-3

Een van de sleutelfactoren van deze vrees ligt bij het gebrek aan informatie. In België voelt 82% van de werknemers zich onvoldoende voorbereid om AI in het werk te gebruiken. Patrice Latine, verantwoordelijke Data & AI bij EY, beklemtoont dat België weliswaar behoort tot het Europees gemiddelde op vlak van onderwijs, maar dat er te weinig geïnvesteerd wordt in opleiding. "Het succes van chatbots zoals ChatGPT en Copilot vereenvoudigt de adoptie van AI, maar er zijn nog extra inspanningen nodig."

AI al aanwezig in België
Ondanks deze vrees zijn de Belgen al enigszins vertrouwd met AI. Ongeveer 50% van de respondenten geeft aan dat AI zijn intrede al gedaan heeft in hun kantoren, en voor 10% heeft het zelfs al hun manier van werken veranderd. Kijk men naar de toekomst, dan meent 65% van de werknemers dat AI sommige van hun taken zal overnemen, terwijl 19% dat onmogelijk lijkt.

"Elke industriële revolutie, zoals die door AI nu in gang gezet werd, veroorzaakt angst voor banenverlies", legt Patrice Latine uit. "Toch toont de geschiedenis aan dat deze evoluties de banen eerder transformeren dan laten verdwijnen. De komst van Excel bijvoorbeeld heeft de accountants niet geëlimineerd."

De Belgische managers tonen zich optimistischer. Bijna 47% daarvan bevestigt dat het gebruik van AI hen al in staat stelde om kosten te verlagen en de winst te verhogen.

Naar een geslaagde uitrol van AI
Om AI succesvol te integreren, noemt Patrice Latine verschillende essentiële factoren op: doeltreffende training, kwalitatieve data, een organisatie die bereid is om AI in elke sector te verwelkomen, en een stevige technologische infrastructuur. "Dankzij AI kan men zich bevrijden van repetitieve taken, wat het welzijn van de werknemers verbetert," besluit hij.

En alhoewel AI ongerustheid veroorzaakt, zullen een goed geplande aanpak en een investering in opleiding, die angst kunnen ombuigen naar opportuniteiten, die de efficiency en het welzijn op het werk verbeteren.

Back to top button
Close
Close