Een IT-panne heeft bijna 8,5 miljoen Windows-computers lamgelegd

Een recente panne van CrowdStrike heeft ongeveer 8,5 miljoen toestellen getroffen, wat minder is dan 1% van de Windows-toestellen wereldwijd. Dat verklaart David Weston, vicepresident Enterprise & OS Security bij Microsoft.

post-image-3

Alhoewel het aantal getroffen computers relatief laag is, waren de gevolgen van de panne op de Windows-toestellen aanzienlijk en wereldwijd. Banken, handelaars, makelaars, spoorwegen en vele andere sectoren werden getroffen. De situatie leidde zelfs tot een onderbreking van de vluchten bij luchtvaartmaatschappijen uit de hele wereld.

"Ondanks het lage aantal getroffen toestellen, weerspiegelen de zware economische en maatschappelijke gevolgen hoezeer CrowdStrike gebruikt wordt door bedrijven die vele essentiële diensten beheren" beklemtoonde dhr. Weston. Hij gaf niet het exacte percentage van Windows-toestellen die met de CrowdStrike-software uitgerust zijn en die getroffen waren, maar het is belangrijk te vermelden dat de panne van één enkele computer een heel netwerk of datacenter kan lamleggen.

Deze cijfers, de eerste die door Microsoft of CrowdStrike bekendgemaakt werden, tonen de omvang van de panne die veroorzaakt werd door een update van de cybersecuritysoftware van CrowdStrike, wat leidde tot het uitvallen van vele Windows-machines. Mac- en Linuxcomputers ondervonden echter geen impact.

Alhoewel dit incident niet aan Microsoft te wijten is, bevestigde dhr. Weston dat het bedrijf samenwerkte met CrowdStrike om het probleem op te lossen. De volledige recovery van de systemen zou lang kunnen duren, als elke getroffen computer manueel hersteld moet worden. Er werd echter een "schaalbare oplossing" uitgewerkt om de Azure-infrastructuur van Microsoft te helpen om het herstel te versnellen.

Microsoft werkt bovendien samen met Amazon Web Services en Google Cloud Platform om dit proces te vereenvoudigen.

Back to top button
Close
Close